Ministerul Agriculturii, a publicat miercuri dimineața, proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) privind mecanismul de autorizare a operatorilor români pentru importul de grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și de rapiță din Ucraina și din Republica Moldova.
Fermierii români vor putea importa grâne din Ucraina și Republica Moldova numai dacă depun o cerere de autorizare pentru importul produselor cerealiere din țările vecine. Mai exact, se introduce un mecanism de autorizare a operatorilor economici români pentru a permite importul a patru produse: grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și de rapiță.
Importurile de cereale din Ucraina și Republica Moldova vor fi permise doar fermierilor și procesatorilor români și vor fi posibile doar pe bază de licență. Așa cum am promis, protejăm producția românească și munca fermierilor români, a scris ministrul Florin Barbu.
Proiectul de act normativ, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, prevede că pot fi autorizați pentru operațiuni de import produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova exclusiv operatorii economici români care desfășoară activități în următoarele sectoare economice și cu următoarele coduri CAEN:
1041 – Fabricarea uleiurilor și grăsimilor;
1061 – Fabricarea produselor de morărit;
1091 – Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă;
014 – Creșterea animalelor.
Produse agricole care pot face obiectul importului, în condițiile actului normativ supus dezbaterii publice:
1001 – Grâu,
1005 – Porumb,
1205 – Semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate,
1206 – Semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate.
Potrivit actului normativ procedura de autorizare presupune ca operatorul economic cu sediul și punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care intenționează să importe produse agricole origine Ucraina sau Republica Moldova, solicită la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale eliberarea autorizației de import, pe baza prezentării unui document din care să reiasă necesitatea de completare stocuri, precum și a altor acte necesare menționate în proiect.
MADR, pe baza raportului emis de o Comisie de autorizare, eliberează autorizația de import, după validarea de către autoritățile române a informațiilor prezentate de operatorii care solicită autorizarea.
Comisia de autorizare va fi compusă din următorii reprezentanți:
a) un reprezentant al Agenției Naționale de Administrare Fiscală;
b) un reprezentant al Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranta Alimentelor;
c) un reprezentant al Autorității Vamale Române;
d) un reprezentant al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
e) un reprezentant al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului;
f) doi reprezentanți ai asociațiilor reprezentative din sectorul producției / procesării și al creșterii animalelor.
Operatorul economic va prezinta un certificat de conformitate al produsului ce urmează a fi importat, eliberat de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor cu privire la respectarea normelor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor. Astfel, MADR va emite autorizația de import prin intermediul Comisiei de autorizare.
În baza autorizației de import eliberată de MADR, operatorul economic român încheie un contract de import cu un operator economic licențiat de către Ucraina sau Republica Moldova pentru cantitatea de produs necesară și au loc operațiunile de import, sub supravegherea autorităților vamale române.
Înainte de intrarea în procesul de valorificare sau producție, produsele sunt verificate de către ANSVSA, pentru validarea respectării calității prevăzute în certificatul de conformitate inițial.
Proiectul vine ca urmare a ridicării interdicției la nivel european pentru importul cerealelor Ucrainene, anunț venit din partea Comisiei Europene pe 15 septembrie. Atunci mai multe state europene, printre care Polonia și Slovacia au anunțat că prelungesc interdicția pentru cerealele provenite din țara aflată în plin război.
Proiectul de OUG, poate fi consultat integral, AICI.
CITIȚI ȘI: